5 May 2010
Comentarii Comments Off
5 May 2010, Comentarii Comments Off
Concert extraordinar de pian
Pianistul francez Pascal Amoyel în dialog cu Filarmonica Banatul

Mai 2010, Festivalul internaţional Timişoara muzicală, ediţia a XXXVa

Ales „Revelaţia anului 2005” în cadrul prestigiosului concurs „Victoires de la Musique”, Pascal Amoyel este astăzi o personalitate marcantă a pianului francez.

Înregistrările sale au obţinut numeroase distincţii. În 2010, integrala sa a Nocturnelor lui Chopin a fost recompensată cu Marele Premiu pentru disc, decernat din cinci în cinci ani de către Societatea Chopin la Varşovia şi întâmpinată de revista Classica ca „un miracol la care nimeni nu mai îndrăznea sa spere : o versiune ideală […], pe care o asculţi în stare de graţie.”

Studiază la Şcoala Normală de Muzică, apoi la  Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris. Adolescent, îl întâlneşte pe György Cziffra, cu care lucrează mai mulţi ani. Este laureat, printre altele, al Fundaţiei Menuhin şi al Fundaţiei  Cziffra, precum şi al unui Premiu I la Concursul Internaţional al Tinerilor Pianişti din Paris.

Aşa începe o carieră internaţională care îl aduce pe cele mai mari scene ale lumii : Filarmonica din Berlin, Cité de la Musique, Salle Pleyel din Paris, Bruxelles, Amsterdam, Moscova…, în săli de concerte din Statele Unite, Canada, Rusia, China, Japonia, Coreea …

Pascal Amoyel este autorul ciclului „Job, ou Dieu dans la tourmente” şi realizează, în creaţie mondială, lucrarea „Bilude” de Pierre Schaeffer.  Câteva opere  îi sunt dedicate : „A 3a Sonată”de El Khoury, „Concertul pentru pian” de Lemeland etc.

Profesor de pian şi improvizaţie la Conservatorul din Rueil-Malmaison, se implică în sensibilizarea celor mici faţă de muzica clasică. Astfel, este autorul cărţii „Dacă muzica ar fi o poveste. O mică istorie a marii Muzici”. Tot din dorinţa de a ajuta ca muzica clasică să devină accesibilă publicului larg, iniţiază pe France Culture seria de emisiuni „O poveste a Muzicii” şi festivalurile „Juniors Festival” şi „Note de toamnă” de la Perreux-sur-Marne, Franţa.

Din 1999, formează un duo de excepţie cu violoncelista Emmanuelle Bertrand, înregistrările lor fiind răsplătite cu distincţii dintre cele mai importante : Gramophone, Cannes Classical Awards, Diapason d’Or de l’Année, Choc al revistei „Classica”…

Pascal Amoyel este laureat al Marelui Premiu „Ars-Deux Magots” decernat unui muzician „de o mare deschidere şi generozitate”, precum si al Premiului „Jean Pierre-Bloch”. Este decorat cu Ordinul Naţional al Artelor şi Literelor, în gradul de Cavaler.

Este decorat cu Ordinul National pentru Arte si Litere, în gradul de cavaler.

Comments are closed.