8 October 2013
Comentarii Comments Off on Dacă muzica ar fi o poveste
8 October 2013, Comentarii Comments Off on Dacă muzica ar fi o poveste
Dacă muzica ar fi o poveste. Spectacol muzical pentru copii

Un spectacol pentru copii care aduce o lumină pozitivă, accesibilă şi coerentă asupra muzicii clasice, o privire actuală şi proaspătă, fără prejudecăţi, asupra acesteia. Spectacolul se adresează, în acelaşi timp, celor mici şi celor mai mari, fiecare găsind în el sensuri şi simboluri ce conduc spre bucuria de a descoperi sau de a aprofunda o artă care aduce lumină în viaţa noastră de zi cu zi.

Lui Artur îi place muzica tehno, iar tatălui sau „marea muzică”. Într-o zi, Artur ascultă tehno la maxim … iar pentru tată se prezintă ocazia de a provoca un dialog, care, odată pornit, trasează în mod ludic întreaga istorie a muzicii, de la preistorie la contemporaneitate, trecând pe la Bach, Mozart, Beethoven, Ravel, Boulez… Captivat, Artur se lasă purtat de povestea tatălui său, făcând primul pas în descoperirea muzicii.

Aşa a luat naştere cartea Dacă muzica ar fi o poveste, scrisă de pianistul francez Pascal Amoyel şi tradusă în anul 2011 de Asociaţia Culturală Kratima, în cadrul unui proiect cofinanţat de Ambasada Franţei la Bucureşti, ca demers de sensibilizare a publicului tânăr la muzica de calitate.

Având ca punct de plecare cartea omonimă, pomenită mai sus, spectacolul „Dacă muzica ar fi o poveste” se dorește, însă, a fi mai mult decât o trecere pedagogică prin istoria muzicii. El propune un moment de analiză asupra trecerii noastre prin lumea de azi, golită de sensuri și valori, automatizată din lipsa timpului și tot mai distructivă, aducând în acelaşi timp, şi o soluţie : MUZICA, lumea la care putem avea cu toţii acces, prin cultură, concerte, spectacole de calitate, într-un cuvânt, prin educaţie și cunoaștere.

Astfel, într-o distribuţie este una de zile mari, care i-a adus pe scena Filarmonicii Banatul pe actorii Mihai Bisericanu (Teatrul Lucia Sturza Bulandra), pe timişoreanul Doru Maniu şi pe artista păpuşar Roxana Maniu, cărora li s-a alăturat, nici mai mult, nici mai puţin decât  orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de maestrul Peter Oschanitzky, spectacolul organizat de Asociaţia Culturală Kratima, în partenariat cu Asociaţia pentru un Pământ Fericit,  marţi 8 octombrie 2013, la ora 18, în Sala Capitol a Filarmonicii, punctează „live” minunata poveste a muzicii. Regia muzicală a spectacolului îi aparţine lui Dan Simion.

Comments are closed.