18 February 2012
Comentarii Comments Off
18 February 2012, Comentarii Comments Off

Înşir’te, mărgărite

Demers de sensibilizare a publicului tânăr la lectură, prin acţiuni destinate (re)descoperirii autorilor români de literatură pentru copii.

Proiectul cuprinde :

-         Întâlniri cu autori români de literatură pentru copii : Silvia Kerim, Stela Brie, Constanţa Buzea, Ileana Vasilescu etc.

-         Familiarizarea cu opera autorilor români pentru copii  prin organizarea unor activităţi de lectură şi joc cu participarea Teatrului Naţional, a Teatrului pentru copii şi tineret Merlin, a Facultăţii de Arte şi a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest  etc.

-         Retipărirea operelor autorilor români pentru copii ;

-         Vizite la biblioteci şi la librării ;

-         Organizarea unor ateliere şi a unor concursuri de scris poveşti sau de creaţie plastică pentru copii.

 

Decembrie 2010. Astfel, copii de la grădiniţele timişorene s-au întâlnit vineri 3 decembrie cu scriitoarea Silvia Kerim. Întâlnirea a avut loc la Centrul Cultural Francez din Timişoara, care cu acest prilej a găzduit şi un spectacol de teatru de păpuşi pus în scenă de Eva Labady Megyes şi inspirat de povestea Moşul din Oglindă, a Silviei Kerim.

Întâlnirea cu copiii de la Centrul Cultural Francez a fost urmată, vineri după-amiază, de o alta, ce a avut loc la Librăria Cartea de Nisip, secondată de un atelier de creaţie în cadrul căruia copiii au confecţionat îngeraşi pentru bradul de Crăciun. Aceeaşi librărie a găzduit sâmbătă 4 decembrie, începând de la ora 11, masa rotundă cu tema Literatura română pentru copii, încotro?, care i-a avut ca invitaţi de onoare pe Dl. Varujan Vosganian, pe scriitoarea Silvia Kerim, şi pe Carmen Iordăchescu, Directoarea Editurii Carminis. Mediator al întâlnirii a fost profesorul şi scriitorul timişorean Cornel Ungureanu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor filiala Timişoara.

 

Noiembrie 2011

Partea a doua a proiectului a avut-o ca personaj principal pe scriitoarea reşiţeană Stela Brie.

Stela Brie a încântat copilăria anilor ’70-’80 cu poveşti şi povestiri cuprinse în volume precum Întâmplări din lumea poveştilor (Bucureşti, Editura Litera, 1974), Legendele Reşiţei (Timişoara, Editura Facla, 1982), Castelul vânturilor (Timişoara, Editura Facla, 1984), Frumoasa de pe stea (Timişoara, Editura Facla, 1987). După 1990, Stela Brie continuă să scrie. Astfel, se nasc Comoara greieraşului (povestiri, Reşiţa, Editura Altes, 1993), Frumoasele cosmine (povestiri, Reşiţa, Editura Altes, 1996), Pantofii de azur (Reşiţa, Editura Altes, 2000), Taina unei vieţi (Reşiţa, Editura Altes, 2006). Stela Brie este laureată a Premiului „Alexandru Jebeleanu”, decernat la Timişoara, în anul 1996.

Această a doua parte a proiectului, înscrisă şi în Agenda culturală 2011 a Consiliului Judeţean Timiş a cuprins două activităţi construite în jurul Stelei Brie :

-         O acţiune destinată publicului de vârstă preşcolară, concretizată printr-o dimineaţă de spus poveşti, organizată în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene. Poveştile, alese tot din volumele Stelei Briei, se vor bucura de rostirea unor actori timişoreni ;

-         Concursul de creaţie literară Înşir’te, mărgărite, destinat copiilor din clasa a IV-a de la şcolile din ţară. Pornind de la una dintre poveştile scriitoarei Stela Brie, copii de clasa a IV-a de la şcoli din România au creat o poveste după propria imaginaţie, pornind de la un început dat şi de la câteva imagini. Desemnarea câştigătorilor a fost făcută de către un juriu compus din scriitori, profesori de limba română şi de limbi străine, învăţători, regizori de teatru. Povestea câştigătoare a Premiului I a fost pusă în scenă de către regizoarea Eva Labadi Megyes şi prezentată în cadrul unei festivităţi, la Teatrul pentru copii şi Tineret Merlin.

 

Iată şi premianţii :

Premiul I

Colegiul Naţional Octavian Goga Sibiu, Înv. Neli Blăguţiu

Premiul Special al Teatrului Merlin

Şcoala Nr. 19 Avram Iancu Timişoara, Înv. Elena Capotescu

Premiul II 

Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 24 Bucureşti, Înv. Nicoleta Ţone

Premiul III

Școala Virgil Mazilescu Corabia, Înv. Rodica Ciobanu

Menţiune

Colegiul Naţional Octavian Goga Sibiu, Înv. Simona Vonica

Comments are closed.